Wednesday, 5 March 2014

resepi membuat idli (makanan India)

                                                      

                    IDLI

SELAMAT MENCUBA

Bahan-bahan adunan doh:

Tepung ulunthu 200g
Beras 1kg
Nasi masak 1 kepul

Cara mengadun doh: 

1. Anda perlu merendam bahan bahan doh tersebut ke dalam air selama 1 jam bagi melembutkan bahan tersebut. 
2. setelah ia lembut, tapiskan air dan kisarkan bahan tersebut dengan lumat sekali.
3. Masukkan 2 cubit garam dan sedikit sodium birkarbonat ke dalam doh dan gaulkan sehingga sebati.
4. simpan sehingga 2 jam bagi doh itu naik.

Cara Memasak doh: 

1. Bersihkan alat pengukus idli dengan bersih dan sapukan sedikit minyak pada permukaan acuan idli supaya tidak melekat pada acuan.
2. Tuankan sedikit demi sedikit dalam semua acuan dan tuangkan air dalam balang pengukus.
3. Letakkan acuan berserta kuah tersebut berhati hati supaya tidak tumpah.
4. Masakkannya sehingga 10 minit dan keluarkan. 
5. sedia untuk dihidangkan.

Bahan membuat chutine:

kelapa parut 100g
daun kari 5 helai
Cili kering 10 biji
cili merah 5 biji
bawang merah 1 ulas

Cara membuatnya:

1.Kisarkan kelapa parut, cili kering dan cili merah.
2.Masakkan bawang merah dan daun kari di dalam minyak sedikit sehingg kemerahan.
3. Masukkan kuah kisaran ke dalan kuali dan masakkan dalam 15 minit.
4.Sedia untuk dihidangkan.

CUBA JANGAN TAK CUBA.
RUGI TAU......

1 comment: