Wednesday, 5 March 2014

vegetarian india soup(RASAM)

 Rasam ialah indian soup yang terdiri daripada garlic rasam, tomato rasam, pepper rasam, lemon rasam, kollu rasam dan jeeragam rasam. rasam ini adalah baik diminum sewaktu selsema.Rasam ini kurang kolestrol sebab tidak mengandungi santan dan penggunaan minyak masak yang sedikit. CUBA INI!







Bahan bahan :

Tomato 3 biji yang sederhana
Halia 1 batang kecil
Cili merah 
Asam jawa 2 kepul kecil
Kunyit setengah tspnd
Jeera powder
Tepung lada hitam
Sukha Dhania powder
Cili kering 5 biji

Cara cara membuatnya:

1.Rendamkan asam jawa dalam air dan ambil air sahaja dan buang biji.
2.didihkan air tersebut dengan tomato, halia,cili merah dan tambahkan air sedikit sebanyak 3 gelas.
3. Setelah didih selama 10 minit, msukkan bahan bahan yang lain kesemuanya dan didihkan lagi selama 15 minit bgi membuang bau mentah.
4.Sedia untuk dihidangkan kan.

No comments:

Post a Comment